perjantai 8. huhtikuuta 2022

Polvillaan: Leevin sairauskertomus

 Leevin sairastelu alkoi lokakuussa 2021. Leevi alkoi ontumaan oikeaa takajalkaansa ja laitoin sen lepoon. Ontuminen ei helpottanut levolla ja tilasen eläinlääkärille ajan, jonka sain joidenkin päivien päähän. Leevi kuitenkin muuttui kolmijalkaiseksi 19.10. illalla ja aamulla töistä kotiin tullessani vastassa oli kolmijalkainen koira, joka oli olosuhteisiin nähden valtavan iloinen. Ei kun soittelemaan, että onnistuisiko päästä vastaanotolle aikaisemmin. Ei onnistunut, onneksi ajan peruminen onnistui. Soitin sitten toiselle eläinklinikalle ja sinne saatiinkin aika samalle päivälle onneksi.

Lähdettiin Leevin kanssa siis 20.10. toiselle vastaanotolle, jossa eläinlääkäri tutki jalkaa ja otti siitä röntgenit. Lopputuloksena todettu ristisiderepeämä, joka vaatii leikkaushoitoa.

Röntgenkuva 20.10.2021

Ilmeisesti näitä ristisiderepeämiä voidaan hoitaa ainakin kolmella erilaisella leikkaustavalla. Päädyin itse ns. siima-malliin (tightrope), jossa revennyt ristiside korvataan keinotekoisella siimalla. Leikkausaika saatiin samalle klinikalle seuraavaksi päiväksi.

21.10.2021 ajeltiin klo kolmeksi klinikalle ja sinne jäi Leevi. Tunti leikkauksessa meni ja sain jo neljältä mennä hakemaan Leeviä pois. Lääkäri kantoi Leevin minulle autoon. Hoito-ohjeet tuntuivat tällöin hieman heikoilta, mutta fysioterapiaa suositeltiin heti, kunhan jalka on tarpeeksi toipunut leikkauksesta. Tikkien poistossa käytiin noin kahden viikon kuluttua. 

Leevi oli suurimman osan ajasta häkissä ja ulos se pääsi monta kertaa päivässä, mutta vain tarpeilleen. Se kannettiin aina rappuset ylös ja alas.

Kuntoutuminen ei lähtenyt käyntiin ja omaa tyhmyyttäni en ymmärtänyt viedä Leeviä ajoissa minnekään. En ymmärtänyt, että jalan olisi pitänyt kuntoutua nopeammin. Löysin joulukuussa Leeville aivan ihanan fysioterapeutin, joka auttoi meitä ja kehoitti menemään esimerkiksi Esa Kestille niin pian kuin suinkin. Fyssari käsitteli Leevin lihakset ja lähdettiin sitten kotiin. Seuraavana päivänä soitin Kouvolan Evidensiaan. Saatiinkin aika todella nopeasti, jo samaksi päiväksi. Hoitaja hälytti Esan vapailta töihin.

Lähdettiin sitten Leevin kanssa hirveällä kiireellä Esan luo. Kesti tutki Leevin jalan ja minä omistajana odottelin tuuletusikkunalla tuomiota. Leeviltä otettiin nivelnestenäyte polvesta, röntgenkuvat ja verinäyte. Kesti totesi polven olevan "riittävän stabiili tässä vaiheessa", crp oli normaali ja nivelnesteessä soluluku koholla maltillisesti. Polven alueella oli kuitenkin kipua ja kuumotusta. Leevi sai siis antibioottikuurin (Kefavet), kipulääkkeen (Rimadyl) ja sille annettiin vastaanotolla Cartrophen ja Librela -pistokset. Cartrophen meni aluksi viikon välein. Kahden viikon päähän varattiin kontrolliaika. Ja tällä kahden viikon ajanjaksolla Leevin piti olla valvotusti kaiken aikaa tai häkissä. Pienet pissatukset hihnassa sallittu. Paino ollut 10,6 kg.

Röntgenkuva 31.12.2021



Seuraava käynti 11.1.2022, jolloin annettiin taas Cartrophen ja saatiin kipulääkkeeksi pitkävaikutteinen Trocoxil. Lisäksi jumppaohjetta ja lenkkiohjeeksi useita "postinhakureissuja" päivän aikana. Paino ollut 10,4 kg.

Tästä seuraava käynti on ollut 25.1., jolloin taas Cartrophen ja uusi annos Trocoxilia, jolloin saadaan kuukauden vaikutusaika. Tila selvästi kohentunut ja lupa fysioterapiaan saatu. Paino 10,1 kg.

Fysioterapiassa käyty ja fyssari käsitellyt Leevin läpi ja antanut kotiin jumpaohjeet. Lenkit 4x10min. Ontuma suoralla ravissa ollut 3/5.

Seuraava kontrollikäynti 24.2. Jolloin todettu Leevin olevan paremmassa kunnossa ja lenkkejä on saanut pidentää. Saanut käynnillä Cartrophen ja Librelan. Kotona Trocoxil. Saanut luvan hieman vapaampaan elämään, ei kuitenkaan ollenkaan riehumista. Paino 10,0 kg

Fyssarikäynti 1.3. Ontuma ravissa suoralla 2/5 ja iso ympyrä vasempaan 3/5. Fyssari taas käynyt Leevin kropan läpi ja kehunut miten kiva on hoitaa, kun vastetta tulee heti käsittelyssä. Saatu uudet jumppaohjeet ja lenkkejä pidennetty 3x20min.

Tässä kohdin Leevi kuntoutui nopeasti ja hyvin. Leevin saattoi jo ottaa mukaan vaikka pilkille ja sen kanssa pääsi jo hieman ulkoilemaan. Tuntui jo siltä, että kaikki paska on takanapäin ja elämä voittaa, kunnes...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti